Přeskočit na obsah

FAIR data jako součást PhD. vzdělávacích programů

V rámci evropského výzkumného prostoru se klade velký důraz na otevřenou vědu a management výzkumných dat v souladu s FAIR principy. Ty zajišťují, aby výzkumná data byla dohledatelná, dostupná, strojově zpracovatelná a případně i znovupoužitelná. Protože se jedná o jednoznačný trend v současné vědě, je třeba aby výzkumníci měli dostatečnou podporu v této oblasti a je vhodné toto téma zohlednit také v doktorském studiu.

Iniciativa FAIRsFAIR zmapovala, jak jsou na tom PhD. studijní programy na různých univerzitách a dala dohromady seznam kompetencí, které jsou pro efektivní práci s daty potřebné. Na stránkách iniciativy lze také nalézt přehled o tom, kdo se tématem FAIR dat zabývá a na jaké úrovni.

K tématu zařazení problematiky FAIR dat do doktorského studia proběhl dvoudenní online workshop, kde byly mimo jiné uvedeny příklady kurzů na dané téma z několika univerzit. Např. na VŠCHT v Praze právě běží pilotní kurz Data Stewardship, který by měl na konci roku 2022 být volně k dispozici pro všechny univerzity.

Videozáznam z workshopu je k dispozici na stránkách.