Přeskočit na obsah

Czech Open Science Day

  1. května připravila NTK společně s MŠMT Czech Open Science Day pro klíčové představitele VaVaI v ČR. Na akci vystoupili klíčoví představitelé evropské politiky otevřeného přístupu. Záznam si můžete pustit zde.

Kostas Glinos (v Evropské Komisi má na starosti Open Science, měl na starosti tvorbu evropské výzkumné politiky) hovořil o evropských politikách otevřené vědy. Evropská Komise vnímá důležitost otevřené vědy pro sdílení znalostí, urychlení a zefektivnění výzkumného procesu. Otevřenost pomáhá reproducibilitě vědy a vyšší důvěře občanů ve vědu a její poznatky. 

Konstantin Glinos zmiňuje, že velká část toho, co bylo a je publikováno nelze ověřit, proto je to nedůvěryhodné a neužitečné. Studie jsou nekvalitně navrženy, výsledky jsou nedostupné a jsou neobjektivně interpretovány. Tyto problémy by bylo možné odstranit, kdyby byla věda otevřená – kdybychom byli transparentní ohledně metodologie; publikovali všechna svá data, včetně dat, která nebyla nakonec použita; když budeme publikovat i záporné výsledky a dáme přístup k software či modelům, které jsme použili.

K zavádění principů otevřené vědy je potřeba vytvářet pobídky a odměny za přijímání těchto principů, vědce v tomto směru vzdělávat a samozřejmě budovat i potřebnou infrastrukturu. Za tímto účelem je budován European Open Science Cloud a European Research Area. Evropská Komise také analyzuje práva autorů na sdílení článků u jednotlivých nakladatelů a snaží se o změnu systému hodnocení vědeckých výstupů ve prospěch otevřené vědy. Cílem je změnit přístup “publish or perish” (publikovat co nejvíce a co nejrychleji) směrem ke spolupráci a brzkému sdílení výsledků. Od hodnocení individuálních výzkumníků a soutěže mezi nimi k týmové práci, spolupráci a sdílení.

Otevřená věda je modus operandi nového grantového programu Horizon Europe. V rámci něj je třeba zajistit okamžitý otevřený přístup k recenzovaných publikacím a správu výzkumných dat v souladu s FAIR principy.

Johan Rooryck (výkonný ředitel COAlition S) hovořil o Plánu S. Poskytovatelé financí sdružení v COAlition S  chtějí, aby jimi podpořené publikace byly ihned dostupné všem – snahou je urychlit vědeckou komunikaci a dosáhnout větší transparentnosti ve vědecké komunikaci. Cílem je také efektivní vynaložení finančních prostředků a přechod od neudržitelného předplatného vědeckých publikací k otevřenému přístupu k nim.

Autoři podpoření z COAlition S mohou otevřený přístup ke svým publikacím zajistit několika cestami – publikováním v plně otevřených časopisech, uplatnění tzv. Right Retention Strategy (autor si ponechá autorská práva k postprintu) a za pomocí transformčních smluv (poskytovatelé financí vyjednají s nakladatelem v rámci předplatného podmínky pro publikování v otevřeném režimu).

Snahou COAlition S je také větší transparentnost publikačních poplatků – musí být jasné, za jaké služby platí, a zároveň nepodporují hybridní časopisy.

Rebeca Lawrence (ředitelka F1000 Research Ltd. – tato firma bude provozovat EOSC, byla členkou Open Science Policy Platform Evropské Komise) hovořila o European Research Area. To je platforma pro otevřené publikování, zejména publikování publikací podpořených z programu Horizon Europe. Na ERA lze publikovat široké spektrum různých typů dokumentů za dodržení podmínky otevřeného přístupu. Publikační proces je plně transparentní. ERA chce být příkladem  v oblasti Open Science – dbá se na okamžitý otevřený přístup, FAIR data, brzké sdílení, otevřené recenzní řízení, jsou používány metriky a indikátory na úrovni samotných článků.

Nakonec hovořil Karel  Luyben (národní koordinátor Open Science v Nizozemí, prezident EOSC Association) o European Open Science Cloud, což je evropská platforma pro ukládání a sdílení vědeckých dat. Důraz je kladen především na principy FAIR – aby data byla dohledatelná, přístupná, strojově zpracovatelná a pokud je to možné i znovupoužitelná.