Přeskočit na obsah

Doporučení UNESCO

Generální konference – nejvyšší orgán UNESCO na svém setkání v listopadu loňského roku (9.-24. 11. 2021) přijal doporučení k otevřené vědě – UNESCO Recommendation on Open Science. Doporučení UNESCO jsou právní nástroje, v nichž Generální konference formuluje zásady a normy pro mezinárodní úpravu konkrétní otázky a vyzývá členské státy, aby přijaly legislativní nebo jiné kroky, které mohou uplatňovat výše uvedené principy a normy na jejich územích. Doporučení, která vycházejí z nejvyššího řídícího orgánu UNESCO mají tedy velkou vliv na vývoj zákonů a postupů členských zemí.
UNESCO vyzdvihuje přínos otevřené vědy v řešení mnoha aktuálních problémů (zejména nerovnost v přístupu k výstupům vědy, technologiím a inovacím) a uznává, že sdílení vědeckých poznatků je nezbytné k řešení urgentních globálních problémů a pomáhá zvyšovat odolnost společnosti vůči těmto hrozbám.
Doporučení UNESCO načrtává společnou definici, sdílené hodnoty, principy a standardy pro otevřenou vědu na mezinárodní úrovni a navrhuje soubor opatření vedoucích ke spravedlivé zavedení otevřené vědy pro všechny na individuální, institucionální, národní, regionální a mezinárodní úrovni.
Členské státy pak mají propagovat tuto společnou definici otevřené vědy, související výhody a výzvy, jakož i různé cesty k otevřené vědě. Vlády mají např. zajistit, aby výzkum financovaný z veřejných peněz je postaven právě na principech otevřené vědy. Také by měly podporovat různé formáty a způsoby šíření vědeckých poznatků.
Dále by pak členské státy měly vytvářet a podporovat politiky podporující implementaci otevřené vědy v různých fázích výzkumného procesu a investovat do rozvoje infrastruktury a služeb pro otevřenou vědu, stejně jako investovat do lidských zdrojů, školení, vzdělávání a digitální gramotnosti. Důležitá je také mezinárodní spolupráce v této oblasti s cílem snížit digitální, technologické a znalostní mezery mezi jednotlivými státy.
Plný text doporučení je dostupný zde.